Zamatové srdiečka. (Valentínske pečenie, pt. 3)
Recept číslo 3 je už trochu náročnejšia výzva, predovšetkým preto, lebo sa pečie. Predošlé 2 recepty boli nepečené a najnáročnejšia vec na nich bola vydržať, kým stuhnú a dovtedy ich nezjesť. Tu už budeme musieť využiť skúsenosti so zapínaním trúby ale aj narábanie s horúcim plechom. Pripútajte sa prosím.
Povedzme si to na rovinu. Všetky koláče sú vhodné na oslavu lásky a aby tak vyzerali, stačí ich len vykrojiť do tvaru srdca a voalá, valentínsky koláčik je na svete. Preto tak milujem koláče, pre tú ich rozmanitosť a prispôsobivosť.
Red velvet srdiečka sú ale zhmotnený Valentín. Na vine je najmä sfarbenie. Sýto červená v nás evokuje vášeň a lásku a presne to chceme v ten spomínaný deň docieliť. Rozvášniť partnera do nepríčetnosti. Ale nie, len srandujem... Číslo jeden je samozrejme čokoláda, ktorá (ako všetci dobre vieme) je silné afrodiziakum.
Skúsila som nový recept na red velvet, ale myslím, že je to len jeho napodobenina. V postupe na internete nebolo napísané ani kakao, ale ja som ho tam aspoň trochu pridala, pretože to by bola už obyčajná piškóta a nie red velvet. Chuťovo je dobrý, ale recept z cupcakes čo som robila je o trošičku lepší.
Postup je veľmi variabilný a je už len na vás ako si poschodia poskladáte a ozdobíte. Ja som špekulovala s hocičím ale najviac sa mi páči trojposchodový s malinami vo vnútri a obalený krémom. Klasika je klasika. Ale čo mi chutí ešte viac, sú tie cake pops. Nabudúce upečiem korpus a spravím z neho len cake pops, pretože mňam.
- 250 g hladká múka
- 2 PL kakao
- 2 vajcia
- 100 g kryštálový cukor
- 125 g maslo
- 250 ml cmar
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- červené potravinárske farbivo podľa potreby
Maslo vymiešame s cukrom. Po jednom pridáme vajcia. Múku, kakao, prášok do pečiva a soľ spolu zmiešame a prisypeme k cestu. Cmar zafarbíme farbivom a prilejeme. Ak je potrebné, pridáme ešte farbivo a cesto vylejeme na plech. Pečieme pri 180 °C.
- 250 g smotana na šľahanie
- 250 g mascarpone/ smotanová nátierka
- 3 PL práškový cukor
- mrazené maliny
Smotanu vyšľaháme do tuha. Pridáme mascarpone s cukrom a miešame dokým krém nestuhne. Maliny roztopíme v hrnci a podľa potreby osladíme.
Z cesta vykrajujeme srdiečka. Nasriekame na prvé srdiečko krém a prikryjeme srdiečkom s dierkou. Dovnútra dáme maliny a opäť srdiečko potrieme krémom a zakryjeme ďalším plátom. Ozdobíme podľa fantázie.
Ďalšia varianta je dvojposchodová, kedy prvé poschodie potrieme celé krémom, naň uložíme plát s otvorom vo vnútri, ten naplníme malinami a okraje ozdobíme. Fantázii sa medze nekladú.
Zvyšky z vyrezávania nevyhadzujte, ale natrhajte na malé kúsky, pridajte zvyšný krém a rozmixujte. Vytvarujte guličky, do ktorých zapichnite špajdlu alebo slamku a namočte v čokoláde. Ňam ňam.
0 komentárov