Nepečené cookie srdiečka. (Valentínske pečenie, pt. 2)
Prekvapivo aj časť 2 je o srdiečkach. Trochu som
bádala, kde sa vzal ten tvar srdca a internet ponúka mnoho odpovedí. Ale je
ten ujo google premúdreli. Traduje sa, že pochádza z listu nejakej
rastliny, ktorá podporovala plodnosť a spojili si jej tvar s milovaním
a láskou. Inde som zas našla, že to zobrazuje list brečtana, ktorý sadili
pri hroby zomrelých a hovorilo sa, že tak ako blízko rastie pri hrobe, tak
bola osoba milujúca a oddaná.
Prefarbenie srdca na červeno trvalo pár rôčkov a pretože
bola pitva zakázaná lekári usúdili, že tento symbol je skutočný tvar srdca. Až
neskôr prišli na to, ako srdce vypadá v skutočnosti.
Iné články hovoria o tom, že symbol srdca je odvodený
od tvaru zadku či pŕs. Starí gréci považovali ženské telo ako symbol plodnosti
a tak vzniklo <3.Pravde je ukrytá niekde v strede ale symbol lásky sa
používa dodnes a je veľkou súčasťou našich životov. Rozkošné koláčiky
tohto tvaru roztopia každé skutočné srdce. Človek skrátka neodolá.
Skúšala som nový recept a nevedela som, čo mám od neho
očakávať. Salco s múkou som ešte veru nejedla a na výsledok som bola
veľmi zvedavá. Cesto muselo tuhnúť celý deň, ale keď stuhlo tak som bola
prekvapená. Napodiv to nebola katastrofa, len je tam trochu cítiť múku
(pridaním trochu orechov na miesto múky sa chuť vytratí). Ozdobovanie vyzerá
ako od prváčika, ale je to pečené s láskou, tak ma to trochu
ospravedlňuje. Ak ste fanatici do kondenzovaného mlieka a chcete sa vám
čakať, neváhajte a skúste tento hókus pókus aj vy.
- 50 g maslo
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 150 g hladká múka
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka/ Salco
- 100 g chocolate chips
- 150 g čokoláda
- 50 g biela čokoláda na ozdobu
Maslo vymiešame s extraktom a pridáme kondenzované mlieko. Potom postupne prisypeme múku a podľa konzistencie uvidíme, či ešte treba viac alebo stačí. Nakoniec vmiešame čokoládové kúsky a vylejeme na papierom vystlaný menší plech, tak, aby malo cesto hrúbku cca 1 cm. Necháme stuhnúťcez noc.
Na druhý deň vykrajujeme srdiečka (zo zvyšného cesta gúľame guličky) a rýchlo namáčame do čokolády, aby nezmäkli a nestratili tvar. Ukladáme na plech a necháme vychladnúť. Na ozdobu roztopíme bielu čokoládu, ktorou naplníme cukrárenské vrecko a píšeme na srdiečka odkazy alebo ich len pofŕkame. Ozdobiť ich môžeme v podstate hocijak, podľa fantázie.
0 komentárov