Kakaovo-Earl grey bábovka.
Opät sa blížim k veľmi stresujúcemu obdobiu, ktoré som si spravila stresujúce sama, len ja, za všetko môžem JA! Moja vina, moja vina, moja preveľká vina. Posledný mesiac v škole a ja som si opäť všetko nechala na poslednú chvíľu. Aké hlúpe, pošetilé, nedospelé... Áno, je to tak, ale ja sa skrátka nedokopem k niečomu, dokým mi nehorí za zadkom. Vždycky načnem jednu prácu, ktorú mám hotovú skôr (zvyčajne je to predmet, ktorý ma baví najviac) a na ostatné sa jednoducho vykašlem. Čo so mnou (keď ma tie predmety nebavia a písanie tých prác mi privádza ešte väčší stres)? Mám pred sebou ťažké obdobie rozhodovania, či sa odhodlám ísť do tretieho ročníka, alebo to v klude ukončím druhým a pôjdem za tým, čo ma baví viac. Veru, ale bez sladkostí to nepôjde...
Farba tejto bábovky odzrkadľuje moje pocity a jej zemitá silná chuť sa perfektne hodí k mojej nálade. Posledné týždne sa tu v UK vystriedali všetky ročné obdobia, ale tento týždeň nám opäť nastala krutá zima. Na deň. Potom prišla opäť jeseň. V takomto počasí ma to berie piecť a pri čom sa najviac človek zahreje? Pri pečení a pri čaji. Inu, spojila som obe dokopy a vyšla z toho kakaová earl grey bábovka. Tým, ktorí preferujú vláčne bábovky táto sedieť nebude, ale milovníkom čierneho čaju sa zapáči. Opäť kombinácia čierneho čaju a pomarančov nesklamala (ako v cupcakes) a s pridaním bielej čokolády na polevu sa všetko krásne dokončilo. Jednoduchá, rýchla a výborná k čaju a vetru za oknami. A ja utekám robiť niečo do školy (POMOOOC). Pá!
- 200 g kryštálový cukor
- 3 vajcia
- 100 ml olej
- 300 ml mlieko
- 4 vrecúška čierneho čaju Earl Grey
- 250 g hladká múka
- 50 g kakao
- 1 ČL prášok do pečiva
- 2 ČL sóda bikarbóna
- štipka soli
- 2 PL pomarančový krém / marmeláda
Najprv si necháme zovrieť mlieko s čajovými vrecúškami, necháme vychladnúť a vyberieme vrecúška z mlieka. Celé vajíčka vymiešame s cukrom. Pridáme olej a premiešame. V druhej miske si navážime múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Postupne pridávame múku na striedačku s mliekom. Nakoniec zamiešame do cesta pomarančový krém alebo džem, ktorý spraví bábovku vláčnu. Vylejeme do pripravenej formy a pečieme pri nižšej teplote 150 °C cca 40 minút.
Na záver môžeme poliať bábovku ganache z bielej čokolády. (Cca 100 g čoko zalejeme 80 g horúcej smotany na šľahanie a miešame do spojenia, ja som do svojej dala aj 1 ČL pomarančového džemu). Sladkú chuť!
0 komentárov