Sladká história: Panna cotta.
Ak ste otvorili tento článok, sú len 2 možnosti:
A) hľadáte recept na Panna cottu
B) zaujíma vás história jedla a chcete sa opäť dozvedieť niečo nové, tentokrát o Panna cotte.
Takže, ak ste tým A, nech sa páči, prejdite si do sekcie pod prvým obrázkom a tým B poprosím čítať ďalej. Ďakujem.
Panna cotta je, ak neviete, taliansky dezert vyznačujúci sa jeho ľahkosťou a minimom použitých ingrediencií tak, ako to pravidlo talianskej kuchyne káže. Naozaj, tento skvelý svieži dezert obsahuje len 3 základné ingrediencie a nejakú tú ozdôbku. Pôvodne sa však v smotane vyvárali rybie kosti a to zaručilo zhustnutie. Z talianského prekladu "varená smotana" bola zmienená v knihách až po r. 1960., no konšpirácie o jej vzniku klebetia, že vznikla skôr. Aj keď pôvod tohto pomerne nového dezertu nie je známy, mnohí sa domnievajú, že tento taliansky puding pochádza z oblasti Langhe v severnom Taliansku v Piemonte. Podobné krémové dezerty existujú aj vo Francúzsku, Anglicku a Grécku, takže otázka pôvodu je diskutabilná. Do Talianska sa vraj mala dostať cez akúsi maďarskú dámu začiatkom 20. storočia. Iní však tvrdia, že ide o miestnu adaptáciu podobných kontinentálnych pudingov, ako je sicílsky biancomangiare (podobné nášmu pudingu, obsahuje mlieko, cukor, škrob ako zahusťovadlo a príchuť častokrát škorica či citrus), ktorej príchod sa datuje za arabskej nadvlády. Z týchto informácii vidíme, že Panna cotta v tom nemá úplne jasno odkiaľ pochádza, ale i cez všetky podobnosti a prehadzovačky sa hrdo hlási k pravým talianským dezertom, k čomu sa v roku 2001 pridal región Piemonte a vyhlásil Panna cottu za tradičný potravinársky výrobok regiónu.
Originálny recept sa skladal z vysokopercentnej smotany a a podávaný s karamelovou omáčkou. Modernizovaním receptu sa dezert odľahčil tým, že šéfkuchári používajú spolu so smotanou aj mlieko a ako omáčka sa často objavujú rôzne ovocné variácie. Panna cotta je prirodzene bezlepková a ľahko sa dá spraviť bezlaktózová použitím bezlaktózového mlieka a dokonca aj vegánska pridaním alternatívneho mlieka a miesto želatiny použiť agar agar.
Fantázii sa medze nekladú a tento jednoduchý recept si môžete ochutiť hocičím. Prečo nezameniť vanilku za levanduľu a nevyvariť ju v smotane? Alebo čo tak káva, či druh alkoholu? Premente klasickú Panna cottu na niečo exkluzívne. Ale pozor! Nie že to preženiete! Pamätajte, že kúzlo talianskej kuchyne je v jej jednoduchosti.
Recept:
- 500 ml smotana na šľahanie
- 70 g kryštálový cukor
- vanilkový extrakt/lusk
- 2 plátky želatíny
Plátky želatiny si necháme napučať v studenej vode. Smotanu zohrievame na ohni spolu s kryštálovým cukrom a vanilkou. Nesmie nám zovrieť, len ju zohrievame, aby sa v nej roztopil cukor a želatina. Odstavíme z ohňa a pridáme vyžmýkanú želatinu. Prelejeme cez sítko do čistej nádoby a necháme vychladnúť na izbovú teplotu za občasného miešania. Potom krém prelejeme do vybraných pohárikov či foriem a necháme stuhnúť v chladničke. Ak chceme Panna cottu vyklopiť, jednoducho ju namočíme s formou na pár sekúnd do horúcej vody a preklopíme na tanier. Dozdobíme požadovanou omáčkou a môžeme sa pustiť do jedenia. Sladkú chuť!
Omáčky: ovocná (ovocie + cukor variť, pridať trošku škrobu na zahustenie)
slaný karamel (recept TU)
čokoládová ganache (čokoláda s horúcou smotanou v pomere 1:1)
nutella
iné
TIP: Ak chcete Panna cottu odľahčiť, zamente časť smotany za mlieko.
Ak chcete Panna cottu hustejšiu, pridajte o 1 plátok želatiny naviac.
Zdroj:
Text: https://www.finedininglovers.com/article/italian-icons-panna-cotta-recipe
https://www.greatitalianchefs.com/how-to-cook/how-to-make-panna-cotta
https://en.wikipedia.org/wiki/Panna_cotta
0 komentárov