Používa službu Blogger.

Ovocný tvarožník.

by - streda, augusta 22, 2018

Víkend predo dvermi a vonku sa nám ochladzuje. Za mňa: Konečne! Nie som zástanca horúčav, potu a nechuti žiť. S víkendom sa nám všetkým vráti energia a chuť do jedla. Dúfam, že teplotu nad 30°C odplaví voda aj keď si viem predstaviť, že v zime pri čakaní na autobus budem nariekať, ako nám v lete bolo dobre. Hlavne v UK to bol pre mňa veľký šok. Tešila som sa, že tam budem v poho chodiť v kabátiku celú zimu a toť ho! Zamŕzala som ešte aj v posteli, keďže mi cez staré okno prefukoval severák. Ktovie aké bude moje čakanie na autobus túto zimu...
Ale vráťme sa späť na Slovensko, do leta. Obdobie ovocia sa pomaličky blíži ku koncu. S hrôzou som zistila, že nám už nezostala ani jedna broskyňa a to som chcela vyskúšať nejakú novú broskyňovú dobrotu. Mamina porobila zo všetkých našich broskýň výživu pre našu malú žabku. Keby nebola taká dobrá aká je, tak by som sa možno aj nahnevala. Nech sa dobre nadlábne kyselinka malá. Ja som mala ešte stále v zásobách dlho trvajúce maliny od môjho milého. V chladničke mi vydržali dobré 2 týždne. Neni nad domáce ovocie priatelia. V chladničke som mala ešte aj čučoriedky a tvaroh, ktorým sa tiež krátila životnosť, preto som musela rýchlo zakročiť a niečo upiecť.
Upiekla som teda ovocný tvarožník, podobný aký nájdete v časopise FOOD. Ešte v júli, keď som si kúpila tento časopis, ma zaujala jednoduchosť tohto koláča na jednej z jeho stránok. Spotrebovala som ním všetko, čo som mala a ešte som si úžasne pochutila. Tvarohové koláče patria k mojím obľúbeným. Milujem tvaroh a nehanbím sa za to! Recept som pozmenila trochu podľa seba, ako to ja robievam vždy. Koláč je úžasne jednoduchý, rýchly a veľmi dobrý. Rozvonia celý dom. Na raňajky alebo ku kávičke ako stvorený. Už sa teším ako si ho v tuhej zime upečiem z mrazeného ovocia a pripomeniem si chuť leta  2018. 
P.S: Už mi z toho tepla asi preplo keď stále spomínam zimu... ale šak mňa ten smiech prejde keď mi budú zamŕzať sople v nose. :) 

  • 5 vajec
  • 5 PL (cca 100 g) kryštálový cukor
  • 100 ml olej
  • 250 g hrudkovitý tvaroh
  • 1/2 citróna 
  • 250 g hladká múka
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • drobné ovocie (250-300g)
Vajíčka si rozdelíme. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme olej a premiešame. Ďalej pridáme tvaroh a šťavu z citróna. Múku spolu s práškom do pečiva preosejeme a postupne vmiešame. Nakoniec primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. 3/4 ovocia podľa chuti zľahka vmiešame a cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 22 cm. Na vrch poukladáme ešte 1/4 ovocia a posypeme vanilkovým cukrom. Pečieme pri 180 °C. Po vychladnutí môžme posypať ešte práškovým cukrom. Sladkú chuť! 

  







You May Also Like

2 komentárov