Používa službu Blogger.

UK: Na ceste za snom, pt. 4

by - štvrtok, marca 01, 2018

Konečne môžem povedať, že pečieme! Pečieme, vypekáme, dekorujeme. Píšem tieto prvé riadky a premýšľam, čo pozitívne a pútavé sem napísať, aby to nebolo hneď od začiatku negatívne. Inu, majú tu iný systém, čo je v jednom dobre (žiadne písomky, skúšania a veci čo som písala pred tým) ale na druhú stranu je to dosť lážo plážo a človek sa tu nenaučí toľko, koľko by mohol. 
Druhý semester je v plnom prúde a musím s radosťou povedať, že je zaujímavejší, ako ten prvý. S odstupom času si človek povie, že naučiť sa aj niečo o chlebíkoch nebolo až tak na škodu, ale moje srdce bude vždy prahnúť po dezertoch a tortách. Tak som sa konečne dočkala! Pečiem! Robím to, na čo som sem prišla. Má to konečne zmysel... dúfam. Opať mám 3 predmety. Hygienu a bezpečnosť (Food Safety and Hygiene), úvod do cukrárstva (Introduction to Patisserie) a špecializované cukrárstvo (Specialist Confectionery)... neviem ako to poriadne preložiť do nášho jazyka, začo sa z hĺbky duše ospravedlňujem tým, ktorým to bude vadiť. Vedeckým záležitostiam som sa nevyhla ani tento semester a opäť sa stretávam s tou istou učiteľkou a riešime problematiku čistoty, baktérii, otravy jedlom a podobne.. asi si dokážete predstaviť, aká som nadšená, veď veda je zábava. Čo sa týka Úvodu do cukrárstva, tam sa zameriavame na dezerty, respektíve "plated desserts", ich dekorovanie na tanier a také to povedzme fajnové cukrárstvo. Špecializované cukrárstvo sa zas zaoberá tortami a čokoládou. Podelím to pekne podľa predmetu, keďže tento semester mám praktické až 2.

Introduction to Patisserie

Prvý týždeň sme začali veľmi zľahka a to tartom. Naučili sme sa upiecť správne "sweet pastry" (nemám potuchy ako tomu hovoríme u nás, sladké cesto?) a učiteľ/chef nám ukázal rôzne triky, aby sa upieklo ako má. Plnili sme čokoládovou ganache a citrónovou náplňou, ktorá sa piekla v rúre. Na záver nám chef ukázal typy dekorovania a citrónový tart sme doladili so skaramelizovaným cukrom na vrchu. Veru aj z obyčajného tartu sa dá spraviť veda a dá sa pokaziť... to som nečakala.



Druhý týždeň sme pripravovali rovnaké cesto, ale vyrábali sme "Frangipane", hruškový tart. Škrupinku z cesta sme už mali za úlohu spraviť samy, ale veď to pre nás nie je žiadna veda. Hrušky sme vyvárali v sirupe s rôznymi koreninami, ktoré krásne rozvoňali kuchyňu. Do vnútra cestovej škrupinky sme pripravili mandľové cesto, ktoré určite má nejaký názov ktorý som si nezapamätala, poukladali uvarené hrušky a dali piecť. Ostatok sirupu sme zredukovali a po upečení tartu sme ho ním potreli, aby bol pekne lesklý a žiarivý. Opäť nám ukazoval aj nejaké zdobiace techniky, ale zatiaľ sme samy žiadne nerobili.




Tretí týždeň sme celú hodinu pripravovali lístkové cesto a korpus "Genoise" na ďalšie hodiny. Lístkové cesto sme robili v podstate už predtým pri príprave croissantov, ale teraz sme ho vaľkali ručne a bolo tam pár drobných zmien. Táto hodina bola celkom nudná, ale základy treba vedieť.

Štvrtý týždeň patril Mille-feuille z lístkového cesta z pred týždňa. Doteraz neviem, ako sa to vyslovuje a aj to je dôvod, prečo to radšej na skúškach robiť nebudem. Ukázal nám techniku pečenia lístkového cesta mne ešte neznámu a žasla som nad krásou a jednoduchosťou toho dezertu. Vanilkový krém bol vskutku úžasný a jedla by som ho lyžicou priamo z hrnca. Robili sme aj nejakú dekoráciu, ktorú si nemôžem spomenúť ako sa volala. Bola ale aromaticky zázvorová a moc sa k dnešnému dezertu nehodila.



Piaty týždeň sa niesol v znamení malinového bavarois. Krásny elegantný dezert, veľmi jemný na chuť a svieži. Na tejto hodine, sme mali po prvý krát nadekorovať naše peny a dal nám na to 10 minút. Mne nešiel dezert vyklopiť 7 minút z formy, takže som vysoko nespokojná s mojou dekoráciu. Nevadí, aspoň už viem ako to mám vyklápať. 


Šiesty týždeň, polka semestra, nastal skrat. Učiteľ nám ochorel a nikto o tom nevedel, takže sme všetci prišli, prezliekli sa a čakali... a učiteľa nikde. Nakoniec mu volali a že je chorý. Akože išla som zbytočne do tej zimy. Neva, aspoň som mala čas napísať tento príspevok.

Pocity po polke semestra sú zmiešané. Síce som sa naučila pár vecí nových, ale stále mi to príde že nič nerobíme. Celý jeden deň zabijeme s jedným dezertom, pričom by sme za 4 hodiny mohli stihnúť aj viac. Už len napríklad z toho lístkového cesta. Veď z neho sa dá spraviť toľko dezertov a my sme spravili 1. Tempo je veľmi pomalé a ja len dúfam, že to je kvôli tomu že sme v rozbiehajúcom prvom ročníku. Moje spolužiačky majú veľmi negatívny názor na tohto učiteľa a nemajú ho radi. Ja proti nemu nič nemám. Je to profesionálny chef a je vidieť, že ho baví, to čo robí. Je síce pravda, že by sme toho mohli postíhať za 1 deň viac, ale keď to tak má v učebnom pláne, viniť ho za to je hlúposť. Z tohto predmetu si ako teoretickú prácu máme viesť diary, kde píšeme čo sme robili a nejakú históriu o tom konkrétnom dezerty. Na začiatku som si velice hovorila, ako to budem robiť každý týždeň, ale lenivá Lucia nesklamala a nemá dokončený ani prvý týždeň. Pomaly sa ale do toho pustím, nech toho nemám na konci veľa.

Specialist Confectionery

Prvý týždeň na tejto hodine sme započali ešte jednoduchšie. Citrónový koláč, nejaký madeira korpus a klasika victoria sponge. Učiteľka nám vysvetlila rôzne metódy miešania a ich výhody. Čo viac dodať, torta sa pečie od korpusu.



Druhý týždeň sme presedlali na mrkvovú tortu a džemovú roládu (swiss roll). Táto hodina bola veľmi zaujímavá musím povedať, hlavne kvôli rolovaniu veľkého plechu korpusu na roládu. Na mrkvovú tortu sme dávali presladený "smotanový" krém, ktorý okolo smotany ani nešiel. Trošku ma sklamal prístup, že je lepšie používať polotovary a maslové krémy len preto, aby sa predĺžila trvanlivosť.


Tretí týždeň som vynechala, keďže som bola doma a napchávala sa na oslave. Takže som premeškala maslové krémy a prvý krát skladali celú tortu.

Týždeň štvrtý sme sa po prvé začali zaoberať čokoládou. Vyskúšali sme si všetky techniky temperovania a vyrábali sme čokolízatká. Vyrobili sme si aj kvetináčik, do ktorého sme lízatká pozapichovali a vyzeralo to veľmi roztomilo. Práca s čokoládou je veľmi špinavá, ale má niečo do seba. Na prvý krát to nebola žiadna sláva, ale začiatky sú začiatky. Konečne nejaká nová skúsenosť pre mňa, niečo čo som ešte nikdy nerobila.



Piaty týždeň sme skladali tortu opäť s maslovým krémom a potierali ju čokoládovou ganache, čo som ešte nikdy nerobila. Naučili sme sa dekorovanie čokoládou, ktoré bola veľká výzva. Ja som zvolila okolo lištu z čokolády a na vrch len hoblinky. Nejak sa mi v ten deň nedarilo a nechcelo sa mi vymýšlať niečo náročnejšie. Spolubývajúci ju zlupli za večer a pre mňa to nemohla byť lepšia odmena.



Šiesty týždeň hodnotím ako zatiaľ najlepší, čo sa týka tohto predmetu. Robili sme bonbóny s dvomi náplňami. Temperovali sme najprv čokoládu a potom sme si spravili škrupinky do tých foriem, spravili náplne, naplnili a zaliali. Bola som prekvapená, ako pekne mi vyšli a aj učiteľka ma prekvapila svojou nadšenou pochvalou. Chuťovo boli bonbóny úžasné a veruže, len sa po nich zaprášilo.





Pocity z tejto hodine sú celkom pozitívne. Učím sa robiť s čokoládou a nesmierne ma to baví! Je to úžasná kreatívna práca, ale dá zabrať. Páči sa mi, že aj keď sa len učíme, tak do nás investujú a kupujú najkvalitnejšiu čokoládu a rôzne moderné pomôcky, ktoré tiež nie sú najlacnejšie. Jediné čo sa mi nepáči a dosť ma to aj štve je, že som sa sem prišla naučiť ako najlepšie upiecť tortu a oni nám tu tlačia do hláv, že najlepšie je používať maslový krém ochutený esenciou, korpus poliaty cukrovou vodou a vôbec nepridávať ovocie do torty. Všetko len preto, aby torta mala dlhšiu trvanlivosť. Okrem tohto nemám žiadne iné výhrady a nesmierne sa teším na záverečné skúšky, kde budeme robiť 2 poschodovú čokoládovú svadobnú tortu.

Čo sa týka hygieny a bezpečnosti o tom nemám čo, je to zas taká tá hodina, ktorú si musíš odsedieť, ale dozvieš sa tam veľa nových info... hehe. Neni to také strašné ako predošlý semester so science a našťastie nemusím robiť žiadne reporty. Síce bude nejaká skupinová prezentácia, ale to snáď nejak zvládnem. 
Celkovo druhý semester mi príde lepší, zaujímavejší a opäť musím povedať aby sa na to nezabudlo, že konečne pečiem... juhúúúú. Teším sa z toho aj keď to nie je v takom množstve v akom som očakávala. Ani neviem ako a už je polka semestra v čudu. Strašne to letí. Veď za 3 týždne máme veľkonočné prázdniny a potom už len 3 týždne a koniec 1. ročníka. Neverím ako som to zvládla, ale už som z najhoršieho vonku a môžem už len napredovať.
Na záver by som sa chcela ospravedlniť za fotky, ale tak viete, všetko je to fotené na rýchlo na konci hodiny a tiež mobilová kvalita forever. Trošku som sa rozkecala, ale kedže aj viac pečieme, tak aj kecania je veľa. Ďakujem, že si sa dostal až sem a vidíme sa v ďalšom príspevku. See ya!

You May Also Like

2 komentárov

  1. Úžasný príspevok plný úžasného textu! Si veľmi šikovná a je vidieť že to máš v ruke, teším sa na ďalší článok!

    OdpovedaťOdstrániť