Po
bláznivom víkende plného vetra a snehu sa počasie konečne upokojilo a vyzerá
to, že to smeruje dobrým smerom, resp. k jari. Ach, ako ja si už prajem, aby
príjemné voňavé dni zvané jar už konečne prišli. Myslím, že nie som jediná a
všetci už máme dosť tejto nezmyselnej zimy v marci. Halóóó, veď za 3 týždne je
Veľká noc! Nič sa nedá robiť a tú jar si treba nejako privolať. Napríklad aj
pečením.
Po
tom, ako som sa presťahovala objavujem tunajšiu kuchyňu a zakaždým objavím nové
veci. Minule som objavila ručný mixér, no viete si predstaviť to nadšenie. No a
tento týždeň v pondelok, keď som si robila jedlo a pomedzi to sa obzerala po
kuchyni, som našla moji drahí (okrem iného) formu na bábovku! Ešteže som v tej
kuchyni bola sama a nemusela som skrývať nadšenie. Plán na tento týždeň som
mala jasný. Bude to bábovka!
Naradostená
som vybehla po škole do obchodu nakúpiť veci čo mi chýbali a až sa mi panenky
pretočili. Nemala som na výber a išla som do najbližšieho obchodu medzi školou
a zastávkou na autobus a zrovna práve tam museli umiestniť najdrahší obchod.
Ako kúpiť 500g práškového cukru za 1,10 £ nebolo
najľahšie rozhodnutie, to vám poviem, ale nemala som na výber a musela som
obetovať peniaze aj na maslo a Philadelphiu. Hovorím si, že tá bábofka mi
bude musieť výjsť, aj keby nechce.
Tak som sa pustila do svojho prvého pečenia tu, v novom
príbytku. O mixéri som sa dozvedela, že aj keď má napísaných 5 rýchlosti,
všetky idú úplne rovnako... a poviem vám, bol to šok keď som ho zapla na
rýchlosť 1 a maslo s cukrom začalo vystreľovať po celej kuchyni pripravené
niekoho zabiť. Hovorím si nevadí a tanierom som zabraňovala vystrelujúcim
atentátnikom uniknúť z misky. Akonáhle som vymiešala maslo s cukrom, mixér som
radšej odložila. Ostatné suroviny som vmiešala ručne stručne a všetko išlo opäť
podľa plánu. Nastalo prvé stretnutie s rúrou. Zaujímavé, hovorím si, keď zbadám
na miesto °C len nejaké čísla od 1 do neviem koľko. Šupnem to na zlatú strednú
cestu, teda na 5. Prešlo pár minút a reku, skontrolujem to. Bábovka už celá
opálená a hnedá po bokoch, akoby práve prišla z Bulharska a v strede sa ešte
triasla. Akútne som stiahla teplotu na 3 a modlila sa, nech sa rýchlo dopečie.
Špáratkový test vyšiel negatívne a hneď som bábovku vyberala z rúry.
Netrpezlivo som čakala, kým ju môžem vyklopiť a zistiť, aké vážne popáleniny
utrpela, ale po vyklopení som bola prekvapená. Vyzerala v pohode! Potľapkala
som sa po pleci a odfúkla si. Zvládli sme to pane doktore.
A takto dobrodružne by som opísala moje prvé pečenie na novej
adrese...
- 220 g maslo
- 250 kryštálový cukor
- 4 vajcia
- 1 ČL vanilkový extrakt (nemusí byť)
- kôra z 1 citrónu
- šťava z 1 1/2 citrónu
- 300 g hladká múka
- 1 1/2 ČL prášok do pečiva
- 1/4 ČL sóda bikarbóna
- 1/4 ČL soľ
- 100 ml mlieko
- 150 ml vanilkový jogurt
- maliny
- 100 g Philadelphia/smotanová nátierka
- 50-100 ml mlieko
- 2-3 PL práškový cukor
- šťava z 1/2 citrónu
- 1 PL vanilkový jogurt
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do jemného krému. Po jednom pridávame vajíčka a zakaždým poriadne premiešame. Pridáme vanilkový extrakt, štavu aj kôru z citróna a opäť to roztočíme. V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Ak máte čas a hlavne chuť, spolu to 1-2x preosejte. Postupne primiešavame do cesta na striedačku s mliekom zmiešaným s jogurtom. 1/3 cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a navrstvíme mrazené/čerstvé maliny. Zalejeme ďalšou 1/3 cesta a opäť roztrúsime vrstvu malín. Zalejeme zvyškom cesta a pečieme pri 180 °C. Po upečení necháme trochu vychladnúť. Nožom pobeháme po forme a uvoľníme tak bábovku z formy. Vyklopíme na tanier a necháme vychladnúť.
Polevu si pripravíme tak, že si v podstate lyžicou rozmiešame všetky suroviny spolu v miske. Ak je poleva príliš hustá, pridáme viac mlieka. Cukor pridávame tiež podľa chuti, niekto rád sladšie iní nie. Po vychladnutí bábovky ju potrieme polevou a dozdobíme malinami. Bábovečka je jemná, nie moc sladká, síce nie taká ľahká ako tá naša slovenská klasička s vyšľahanými bielkami, ale stále je veľmi chutná a na zjedenie. Dobrú chuť!
2 komentárov
Bábovka vyzerá bravúrne! Len tak ďalej! <3
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, ste veľmi milá/ý! :)
Odstrániť