Tekvicový chlebík.
Čaute tekvičky,
ďalší hókus pókus ktorý som vykúzlila je tento tekvicový chlebík o ktorom som mala veľké pochybnosti. Hokkaido síce milujem ale na sladko som ho/ju ešte nejedla. Ale pečenie je výzva a ja som ju prijala a pustila sa do tejto jednoduchej maškrty.
Čistenie tekvice je veľmi nemilá činnosť a ja som sa veru pri nej tiež natrápila. Čo vám poviem, je to pracné, ale zvládla som to a uvarila pyré. Moje prvé. Trochu mi aj zostalo, tak som si spravila risotto a na prvý pokus bolo vynikajúce! Talianskú kuchyňu zbožňujem asi tak ako slovenskú a talianský týždeň v Lidl som využila naplno, ale o tom budem písať v ďalšom príspevku.
Škorica je taký must have jesenných receptov a ani v tomto nemohla chýbať. V originálnom recepte tam išlo aj perníkové korenie, ale kto skladuje doma perníkové korenie keď nie sú vianoce? Nikto. Tak som sa vynašla a šupla tam badián a zázvor, suroviny ktoré obsahuje perníkové korenie. Trošku mi však ušla ruka a v chlebíku tam bolo viac cítiť koreniny ako tekvičku, ale keď odležal tak sa to vyrovnalo.
Chlebík je veľmi sýty, nie moc sladký a ideálny na raňajky alebo desiatu. Vyzdvihla by som, že je to hrnčekový recept, čiže žiadne váženie a zdržovanie vážení. Hallejujah poďme na to!
- 400 g tekvicové pyré (1 menšia tekvica)
- 1 hrnček trstinový cukor
- 3 vajcia
- 3/4 hrnčeka olej
- 3 hrnčeky hladká múka
- 2 ČL prášok do pečiva
- 1/2 ČL zázvor
- 1/2 ČL badián (zázvor a badián sa dajú zameniť za perníkové korenie)
- 2 ČL škorica
- 1/2 ČL soľ
- 3 PL javorový sirup
- posekané orechy
- hrsť slnečnicových semienka
Tekvicu (Hokaido) si očistíme a nakrájame na menšie kocky. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Uvarenú tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom a primiešame trochu mlieka na zjemnenie. Necháme vychladnúť.
Cukor vymiešame s vajcami. Pridáme pyré a olej. Všetky suché ingrediencie spolu zmiešame a pridávame postupne do zmesi. Nakoniec prisypeme orechy a slnečnicu. Vylejeme do vystlanej formy a pečieme pri 180°C.
- 150 g krémová nátierka/ mascarpone
- javorový sirup podľa chuti
- opražené orechy a slnečnicové semienka na ozdobu
Mascarpone vymiešame spolu s javorovým sirupom a natrieme na vrch chlebíka. Ozdobíme orechami, semienkami a podávame.
Fotečky sú v takej nemilej farbe, kedže už sa rýchlo zvečerieva a nestíham fotiť po svetle. Musím niečo vymyslieť, aby vyzerali fotky prirodzenejšie aj keď už nesvieti slnko. No čo narobíme, leto je fuč...
0 komentárov