Používa službu Blogger.

Parené buchty. Germknödel.

by - streda, novembra 06, 2019

Vitaj November!
Počasie sa v posledné dni rapídne ochladilo a zatiaľ mi to nevadí, pretože chlad je príjemný a nie taký ten "do kosti idúci". Tohtoročná jeseň v Anglicku je k nám milosrdná a aj napriek dažďom a vetru by som ju ani za nič nevymenila s tou na Slovensku. November je pre mňa plný očakávaní, o počasí ale aj o živote. Včera som skončila vo svojej prvej poriadnej práci. Nevydržala som tam ani 2 mesiace a vďaka Bohu som si našla niečo lepšie, aspoň dúfam. Či som sa rozhodla správne mi ukáže spomínaný november. Zatiaľ sa chcem držať od vianočnej nálady a piecť a žiť skôr jesenne. Ešte si chcem užiť všetky tie farby, dokým sa nepremenia na blato a tmu. A čo vy? Ako ste naštartovali november? Nie je to šialené, že za 2 mesiace končí rok? Veď ešte len začal...
Zo všetkých buchiet sú mi asi parené buchty najmilšie. Spájajú sa mi s detstvom a neviem sa ich dojesť. Doma sme ich nerobili často, ale o to boli vzácnejšie. Najradšej som ich jedla s grankom, keďže som sa maku v detstve vyhýbala. Minule som narazila na fotku obrovskej parenej buchty s kopou maku na vrchu a omáčkou v alpskom prostredí. Pôvodne vraj parené buchty pochádzajú z Rakúska a nazývajú sa tam Germknödel. Odvtedy neviem na tú fotku a buchty prestať myslieť a konečne som sa odhodlala aj ja spraviť svoje prvé parené buchty. Pri ich výrobe je veľmi dôležité cesto neprekysnúť, ako sa to stalo mne. Buchty som piekla po 1 v hrnci a ostatné stály na linke a prekysli. To má za následok. že buchta nenakysne a po vybratí z hrnca zvráskavie a vyzerá strašne. Bola som naštvaná, ale zjedli sa aj také. Nabudúce budem vedieť. S vanilkovým krémom som ich jedla po prvé a vrelo odporúčam! Spolu s makom je to jedna báseň. Recept overený mnohými babičkami a ochutnaný ešte viac vnúčatkami. Ja si ten svoj overený pridávam do svojho blogového receptára a odporúčam vám ich vyskúšať. 


Recept na 8 veľkých buchiet:
  • buchty:
  • 250 ml mlieko
  • 30 g čerstvé droždie
  • 3 PL cukor
  • 1 ČL soľ
  • 500 g hladká múka
  • 80 g maslo
  • 2 vajcia
  • kôra z 1 citrónu
  • plnka:
  • slivkový lekvár
  • škorica
  • rum
  • krém:
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 250 ml mlieko (alebo 500 ml mlieko bez smotany)
  • 3 PL škrob
  • 80 g kryštálový cukor
  • 2 žĺtky
  • vanilkový extrakt alebo lusk
  • posýpka:
  • mak
  • práškový cukor
Buchty: Pripravíme si kvas. Do teplého mlieko dáme cukor a nalámané droždie s 1 PL múky. Premiešame a necháme nakysnúť. Ostatné suroviny si odvážime v miske, prilejeme kvas a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme na teplom mieste zdvojnásobiť objem. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na cca 1/2 cm hrubý kruh a ten prekrojíme na 4 časti. Na každú časť nanesieme 1 PL plnky, zlepíme k sebe konce a vytvarujeme buchtu. Necháme 10-15 nakysnút  (viac nie, aby vám cesto neprekyslo) a paríme v hrnci 16-18 minút. Po vybratí môžeme buchtu trošku špáratkom poprepichovať, aby mala para kade unikať. Podávame poliate krémom, maslom a posypané makom.
Plnka: Všetky suroviny spolu zmiešame. Grámažovo je to na vás, koľko plnky chcete dať do každej buchty. Lepšie sa však robí, ak si lekvár trochu zohrejete v mikrovlnke.
Krém: Mlieko necháme v hrnci s vanilkou. Zatiaľ si vyšľaháme žĺtky s cukrom a primiešame škrob. Pomaly prilievame horúce mlieko k vajíčkovej zmezi. Celú zmes prelejem naspäť do hrnca a zas stáleho miešania varíme dokým krém nezhustne.
Posýpka: Približne 150 g maku pomelieme a zmiešame s cca 100 g alebo menej cukrom. 






You May Also Like

2 komentárov