Sladká história: Victoria Sponge.
Vítam Vás v 4. časti sladkej histórie, v ktorej sa pozeráme na zúbok rôznym dobrotám a tento krát to bude kráľovské. Zavítame do Veľkej Británie, kde Victoria sponge vznikla a je neodmysliteľnou časťou čaju o piatej už po dlhé roky.
Victoria sponge, či Victoria cake alebo Victoria sandwich je britská pochúťka pochádzajúca už z 19. storočia. Jej začiatky sa úzko spájajú so vznikom tradície čaju o piatej. V dávnej dobe bolo zvykom večerať až v neskorých hodinách a to sa kráľovnej Viktórie, veľkej maškrtnici, nepáčilo. Potajomky začala s mlsanín v popoludňajších hodinách, ktoré časom prerástlo do veľkolepej udalosti s róbami a modrou krvou. K čiernemu čaju s mliekom si šľachta pochutnávala zprvu len na chlebíkoch s maslom a malých koláčikoch, no postupne pribúdali lepšie a zaujímavejšie dobroty. K sendvičom a scones pribudli aj sladké pchúťky a medzi ne patril/a aj Victoria sponge. Píše sa, že vznikla dávno pred tradíciou s čajom hlavne kvôli deťom z bezpečnostných dôvodov, kedže neobsahuje žiadne orechy, semienka a originálne ani ovocie, ktoré sa považovalo pre deti ohrozujúce kvôli zaduseniu. Predsa len, kráľovná Viktória si tento dezert obľúbila a objavil sa aj na jej čajových dýchankoch. Zrejme si ho obľúbila veľmi, kedže sa koláč volá podľa nej.
Pôvodne sa torta plnila len malinovým džemom a vrch sa posýpal práškovým cukrom. Neskôr sa začala plniť aj so šľahačkou a výborne chutí aj s bobuľovým ovocím. V podstate je to taká zakladateľka nahých tôrt. Veľký trend pár rokov dozadu a ono to tu bolo už v 19. storočí. Nie len móda sa vracia. Victoria sponge je ideálna pre začiatočníkov v pečení a cukrárky v zhone. Jednoduchšie ste si históriu nemohli upiecť. Dôležité je dostatočne dlho šľahať maslo s cukrom, ktoré zaručí vláčne nadýchané cesto. K nadýchanosti už od druhej polovici 19. storočia pomáha aj prášok do pečiva, ktorý je neodmysliteľnou zložkou korpusu a krásne nakyprí cesto.
Či už si tortičku naplníte malinovým, jahodovým či brusnicovým džemom nezabudnite, že najlepšie chutí s čajom alebo kávičkou v pohodlí a so spoločnosťou. Historicky som žiaľ veľmi nezaujala, ale ak si Viktóriu upečiete, určite nebudete ľutovať. Veď tento recept prežil toľko storočí a stále je u Angličanov populárna. A o čaju o piatej niekedy nabudúce.
- 240 g maslo
- 180 g kryštálový cukor
- 4 vajcia
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 240 g hladká múka
- 2 ČL prášok do pečiva
- 1 balenie smotany na šľahanie
- jahodový/malinový džem
- práškový cukor
- jahody, maliny
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Miešame dlho, dlho, dokým je hmota krémová a svetlá. Postupne pridáme vajcia a vanilkový extrakt. V druhej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme do zmesi. Vymiešané cesto buď rozotrieme do jednej formy na pečenie alebo do dvoch a pečieme pri 180 °C do zlata.
Smotanu na šľahanie vymiešame s práškovým cukrom do tuha a môžme ísť plniť. Ak sme cesto piekli v jednej forme, prekrojíme ho na 2 časti. Spodnú časť potrieme výdatnou dávnou džemu a naň natrieme šľahačku (ak chcete, trochu si nechajte na dozdobenie na vrch). Na šľahačku môžme pohádzať ovocie, výborne sa k torte hodí. Vrchnú časť môžeme tiež potrieť džemom a uložíme na vrch torty. Vrch môžeme buď len klasicky posypať práškovým cukrom alebo dozdobiť šľahačkou a ovocím podľa fantázie. Sladkú chuť!
0 komentárov