Používa službu Blogger.

Bezlepkový nepečený cheesecake s bielou čoko a mandlami.

by - štvrtok, mája 17, 2018

Prvý týždeň bez školy a ja už naladená na vlnu viac voľna-viac pečenia som začala premýšľať akými príchuťami sa nechám unášať a čo všetko chcem stihnúť napiecť. Povedala som si, že za žiadnych okolností nemôžem premeškať sezónu rebarbory. S rebarborou som piekla len raz a pamätám si, že to bola dobrotka. Tak som si našla čo sa k takej rebarbore hodí a v akom koláčiku chutí najlepšie. Prieskum som už mala za sebou, trebalo už len nakúpiť a upiecť... ale čo sa nestalo! Dozvedela som sa, že sa nám tu pokazila rúra!!! Zástava srdca na dobrých 30 sekúnd. Môj život sa zdal taký bezvýznamný. Pocity úzkosti, beznádeje, výčitky... 
Potom som sa ukludnila a vymyslela niečo nepečené. To nepečené je cheesecake z bielej čokolády. Premýšľam, je to plnohodnotný cheesecake keď nie je pečený? Je to len obyčajná torta a len sa skrýva pod týmto menom? Myslím, že tým že tam idú (skoro) rovnaké suroviny ako do pečeného sa môžme zhodnúť, že sa tak volá právom.
Spontánne som si povedala, že by som mohla spraviť niečo z bielej čokolády. Dlho som jej nevedela prísť na chuť, ale v dezertoch je jej chuť lahodná a príjemne ladí s ovocím a inými surovinami, no na jedenie samotnej čokolády zostanem stále verná horkej. Hútala som aj, aký základ dať na spodok, pretože som nechcela použiť klasiku sušienky + maslo a kombinácia čokoláda a mandle mi prišla veľmi zaujímavá... asi preto, že som v pondelok jedla marcipánovú Rittersportku a zjedla som ju v ten deň celú a vôbec ma to nemrzí... len toľko k tomu. Btw prečo má čokoláda v názve slovo šport? Musím tomu prísť na kloub!
Vznikol teda bezlepkový nepečený cheesecake a mne zachutil. Obávala som sa, či nebude moc sladký a moje obavy sa potvrdili, predsa ide tam veľa tej čoko a neviem prečo som tam ešte trepala ten cukor. Každopádne ak máte radi presladené cukor použite, ak nie tak ho z receptu vyškrtnite. Ja ho nabudúce určite vynechám, kedže som chcela dosiahnuť skôr svieži koláčik než cukrovku na tanieri.
A och všimnite si prosím Vás pozorne tú ušľachtilú nežnú dekoráciu. Najradšej by som napísala báseň na orgován, len moje črevo vraví že sa radšej naje než by malo byť básnické črevo. Orgován je tak nádherný a tak prekrásne vonia.. stelesnená láska. Musela som si hneď aj vyhľadať, či je jedlý. Internet potvrdil, že áno, ale chuť nemá nejak prekvapivo unášajúcu. Neuveríte, ale chutí akoby ste žuvali kvetinu... cítite na jazyku vôňu, ale celková chuť je kyslá a trpká. Každopádne určite sa neotrávite a aspoň na dekoráciu ho kludne môžete použiť a odporúčam Vám z celej duše dekorovať cheesecake ovocím, ktorý zmierni sladkosť a pridá na vizuálnej stránke. Nie je určite povinné, ako vidieť na prvej fotke, ale povedzte, nevyzerá to veselšie s tým ovocím? Ja si hneď idem odkrojiť ďalší kúsok (už piaty?) a budem dúfať, že nová rúra tu bude coby dup. See ya!
P.S: viem že je "s mandľami" ale ten typ písma mi nedovolil dať mäkčeň na l, fňuk.



  • 80 g maslo
  • 2 PL práškový cukor
  • 120 g mleté mandle
  • 150 g biela čokoláda + 50 ml smotana na šľahanie
  • 230 ml smotana na šľahanie + 1 PL práškový cukor
  • 350 g syrová nátierka/ Philadelphia
  • mandle (ovocie) na dekor
Maslo si rozpustíme, či už v mikrovlnke alebo na ohni a pridáme doň mleté mandle a 2 PL práškového cukru. Všetko spolu spojíme do takej "pasty" a rovnomerne uhľadíme na spodok 20 cm okrúhlej formy. Ja som si dala na spodok ešte papier na pečenie, aby sa mi cheesecake lepšie prekladal na tanier.
Bielu čokoládu s 50 ml smotany na šľahanie necháme rozpustiť nad vodným kúpeľom alebo v mikrovlnke a necháme mierne vychladnúť. Ostatnú smotanu vyšľaháme s cukrom do fázy "špička", kedy už zostáva pevná špička a krém je hustý. Smotanovú nátierku mixérom, ale stačí aj metličkou, vymiešame do jemna a po častiach pridávame rozpustenú čokoládu. Nakoniec jemne zašľaháme vyšľahanú smotanu na 2x. Vylejeme do formy a necháme stuhnúť. 
Odstránime formu, prenesieme na tanier a môžeme podávať. Cheesecake vyzerá pekne nadokorovaný len s mandľovými lupienkami, ale výborne sa k nemu hodí drobné ovocie, ktoré mu dodá kyslosť a príjemné farby. Ja som zdobila mandľovými lupienkami, malinami, čučoriedkami a nasekanou bielou čoko. Sladkú chuť!











You May Also Like

2 komentárov

  1. Ďalší vydarený článok a recept. Krásny, jemný a nežný foodstyling. Určite skvelo chutil! A ten orgován je naozaj nádherný, veľmi sa tam hodí.
    Fact: Sport preto, lebo zakladateľ tejto značky chcel vytvoriť čokoládu, ktorá sa vojde do každej sport jacket bez toho aby sa zlomila :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem <3
      no už nemusím teda ani hľadať, ale dáva to zmysel :D

      Odstrániť