Používa službu Blogger.

Sladká história: Dobošová torta. Doboška.

by - štvrtok, novembra 21, 2019

Trvalo mi celkom dlho, kým som sa dokopala konečne spísať tento článok, že som už aj zabudla, ako tá torta chutila. Hektický november a ktovie, čo prinesie december. Dúfam, že plno sladkého a času na pečenie, inak to tu zabalím.
Ďalšiu časť sladkej histórie venujem nášmu dobre známemu susedovi. Doteraz som vyberala recepty menej známe a zatúlané ďaleko od Slovenska, no pre tento krát sa pozrieme na plnku maďarskej kamarátke, slečne Doboške. Narodená v 19. storočí otcovi Jožovi Dobosovi (József Dobos), matka neznáma. Jožino bol jeden z najlepších cukrárov jeho doby a to nie len v Maďarsku, ale aj v širokom okolí. Na tortu, ktorú v roku 1885 vytvoril na Národnú výstavu bol taký hrdý, že ju pomenoval podľa seba. Chcel vymyslieť tortu, ktorá v dobe šľahačkových trendy tôrt vydrží viac dní a nestratí na chuti, čo sa mu podarilo. Tým sa v podstate preslávila, keďže použitie maslového krému bola celkom novinka. Vraj bol aj prvý, čo vymyslel maslový krém. Teda jeho učeň, ktorý bol geniálne nešikovný a spadol mu práškový cukor rovno do misy s maslom. Túto informáciu ale vyvracia ďalšia, keďže som sa dočítala, že recept na maslový krém si priniesol z Francúzska. Bol to majster vo svojom remesle a aj napriek tomu, že dezert vyzerá jednoducho, zaujal ňou aj cisára Franza Jozefa s manželkou kráľovnou Alžbetou, ktorí boli prví, čo tortu ochutnali. 
Kúzlom celej torty je delikátne spojenie kakaa, čokolády a masla v ľahučkom nadýchanom kréme, ktorému ľahkosť dodávajú vyšľahané vajíčka nad parou. Spolu s tenučkými korpusmi to tvorí elegantnú dokonalosť. I o tom, koľko vrstiev by torta mala mať, sa vedú diskusie. 5, 6 či 7? Čím viac tým lepšie, no nie? Vrchný plát sa potiera karamelom, ktorý pridal na torte ten správny "křup" a vraj má slúžiť aj ako prevencia pred vysušením torty. Boky torty sa obaľujú do orechov, no to či to bolo tak aj v originál recepte, som sa nedočítala. Napriek tomu, že po svete behajú rôzne recepty, ten originál bol vždy tajomstvom. Jozef dokonca vymyslel spôsob, ako svoju slávnu tortu posielať do celého sveta a tým bola drevená krabica. Neskôr so svojim výtvorom chodil po svete a prezentoval svetu. Tajomstvom to bolo až do roku 1906, kedy ho už asi prestali baviť všetky tie úbohé napodobeniny a o svoj recept sa podelil s istou pekárskou spoločnosťou. Jeho podmienkou ale bolo, že nikto si nesmie recept kupovať, nikomu nesmie patriť a má byť prístupný pre všetkých členov spoločnosti. Táto info ma trošku zmiatla, keďže som sa aj dočítala, že originál recept sa nachádza už len v Dobos Memoir (neviem presne či je to prístupné verejnosti, ale ak áno tak to všetko vysvetľuje) a žiadna cukráreň vraj ani podľa originálu nepečie. Receptov je naozaj veľa a vybrala som ten ku ktorému bolo písané, že je to originál alebo aspoň má k nemu veľmi blízko. 
Ja som Dobošku piekla prvý krát a myslím, že je to aj patrične vidieť. Vrstvy sú krivé a celkovo som ju čakala vyššiu. Ako sa hovorí: Practise makes perfect. Po 10. to už bude poriadne namakaná torta to si píšte, a možno aj po 5. A skúste ju aj vy a užívajte si všetky tie vrstvy ktoré vyrobíte. Tak zas nabudúce, pááá.


Recept (Ø 20-22 cm)/ 8 plátov:
  • korpusy:
  • 6 vajec
  • 100 g práškový cukor
  • 100 g hladká múka
  • 40 g maslo
  • krém:
  • 4 vajcia
  • 170 g práškový cukor
  • 250 g maslo
  • 40 g kakao
  • 200 g čokoláda
  • ostatné:
  • rum na potieranie plátov
  • cukor na karamel
Začneme prípravou plátov. Vajíčka si rozdelíme, bielka vyšľaháme na sneh a aj žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Zľahka zašľaháme žĺtky k bielkam a pridáme preosiatu múku, ktorú takisto opatrne primiešame. Nakoniec pár ťahmi zamiesime do cesta aj roztopené maslo a rozdelíme ho na 7-8 častí. Dobré je si na pečiaci papier predkresliť kruhy podľa formy a cesto rovnomerne rozotrieť. Každý plát pečieme pri 175 °C max 10 min, sledujte si to podľa toho ako pečie vaša rúra. 
Krém si pripravíme tak, že vajcia miešame s cukrom nad vodným kúpeľom do peny a mierneho zhustnutia. Musíte ich zohriať do takej fázy, aby bola hmota teplá, ale stále ste v nej dokázali udržať prst. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame zmäknuté maslo, do ktoré následne primiešame roztopenú čokoládu s kakaom. Nakoniec spojíme vajíčkovú hmotu s maslovým krémom a môžeme ísť plniť.
Každý plát potrieme rumom a nanesieme časť krému. Takto pokračujeme až nám zostane posledný plát, ktorý si odložíme bokom a zvyšným krémom obalíme tortu. Boky torty sa môžu obaliť v orechoch, ale je to čisto na vás, aký dekor si zvolíte. Na posledný plát si upálime cukor na karamel, stačia 2-3 PL cukru. Ešte horúci karamel rovnomerne roztrieme na plát a omasteným nožíkom predelíme plát na 8-10 trojuholníkov, ktoré uložíme na vrch torty. Sladkú chuť!
  



You May Also Like

1 komentárov