Broskyňový koláč so slaným karamelom.
Máš všade jemnučkééé, chĺpky jak broskyňa...
Konečne som sa dočkala mojich milovaných broskýň! Po dlhých dvoch rokoch som sa zahryzla do čerstvej domácej broskyne. Aký pôžitok! Tento rok nám zarodili aj za minulý rok, kedy nám všetky vymrzli. A čo robiť z tolkými broskyňami? Jesť, koláče, zavárať, džem, koláče, zavárať, jesť...
Tento koláč je kráľ broskyňových koláčov. Síce som ešte veľa broskyňových koláčov nejedla, ale ťažko niečo prekoná tento. Sladká chuť broskýň sa krásne snúbi so slaným karamelom. Kto by to bol povedal, že taká kombinácia bude taká dobrá?!
Dnes len tak stručne, pretože k tomuto koláču sa nedá nič iné dodať len že ho vyskúšajte, pretože je výborný, chutný, sladký, vláčny, trochu zdĺhavý ale stojí za to! (celkom dobrá výhovorka ne?)
Cesto:
- 180 g hladká múka
- 2 PL kryštálový cukor
- 1 ČL soľ
- 110 g maslo
- 5 a viac PL vody
Múku, cukor a soľ spolu premiešame, pridáme maslo a vypracujeme spolu s vodou pevné cesto, ktoré necháme na 1 hod odležať v chladničke. Ak cesto miešate v robote alebo mixérom, tak ho moc nepremiešajte. Miešajte len dovtedy, dokým sa cesto nespojí.
Posýpka:
- 100 g hladká múka
- 40 g kryštálový cukor
- štipka soli
- 1 ČL škorica
- 100 g maslo
Všetky sypké suroviny najprv spolu premiešame a pridáme maslo. Miesime dokým sa nám nespravia malé hrudky a necháme chvíľu odležať, dokým posýpku nebudeme potrebovať. Ak sa cesto moc spojilo alebo sa vytvorili moc veľké hrudky, prisypte trochu múky.
Broskyňová náplň:
- 1 kg broskyne
- 2 kopcovité PL škrob (kukuričný/zemiakový)
- 1-2 dcl slaný karamel (podľa chuti)
- 1 ČL škorica
Broskyne umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na plátky. Pridáme ostatné suroviny a všetko spolu poriadne premiešame. Necháme odstáť 10-15 minút.
Cesto si vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na kruh o veľkosti formy. Vložíme do formy a konce ktoré nám vytŕčajú zahneme do vnútra formy. Na cesto vysypeme broskyne a nakoniec celý koláč zasypeme posýpkou. Pečieme pri 180 °C. Po upečení necháme úplne vychladnúť a až potom krájame. Pred podávaním každý kúsok prelejeme slaným karamelom a môžme papať. Dobrú chuť.
0 komentárov